Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Juncker: euro moet belangrijkste munt ter wereld worden

  •  
12-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6809354496_dd9027c34f_z
De voorzitter van de Europese Commissie, Claude Juncker, heeft het parlementaire jaar geopend met een oproep om van de euro de belangrijkste munt ter wereld te maken. ‘We moeten meer een wereldspeler worden en meer eenheid tonen,’ zei hij. Op die manier kan ‘de Europese stem’ wereldwijd meer invloed uitoefenen, vind hij. Dit zou kunnen worden uitgelegd als een steek onder water naar landen als Polen en Hongarije, met wie Brussel momenteel regelmatig botst. Vandaag stemde het Europees Parlement voor maatregelen tegen het autocratische bewind van de Hongaarse president Victor Orban.
Juncker zei daarnaast andermaal meer personeel te willen voor de bewaking van de Europese buitengrenzen. Op dit moment zijn er nog 1300 medewerkers, maar dit mogen er van Juncker wel 10.000 worden, waarbij hij een centrale aansturing prefereert. Wat betreft het halfjaarlijkse verzetten van de klok naar zomer- en wintertijd, liet hij weten dat dit voortaan door lidstaten zelf bepaald zou moeten worden. Het was zijn vierde grote beleidstoespraak. Volgend jaar loopt zijn termijn af.

Meer over:

economie, nieuws, euro
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.