Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Juncker: Europese lidstaten 'hemeltergend hypocriet' over grensbewaking

  •  
30-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
POLAND FRONTEX AGENCY EU

© 2017-11-21 00:00:00 epa06342100 A View of the new European Border and Coast Guard Agency (Frontex) headquarters in Warsaw, Poland, 21 November 2017. Frontex helps manage the EU's external bor

De Europese lidstaten zijn hemeltergend hypocriet over een sterkere Europese grensbewaking, zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.“Alle Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben meer dan twee jaar lang geëist dat de Europese buitengrenzen beter zouden worden beschermd”, zegt Juncker in de Welt am Sonntag, “en nu komen er plots van overal bedenkingen. Dat ze een aanslag zijn op de nationale soevereiniteit, dat alles veel te snel gaat en dat de aantallen te hoog gegrepen zijn.”
Een aantal Europese lidstaten zijn kritisch op de plannen voor Frontex, de Europese grensbewaking. In 2020 zou het huidige aantal grensbewakers van 1.500 moeten zijn opgevoerd naar 10.000. Dit onderwerp was een van de belangrijkste agendapunten op een Europese top, afgelopen zomer.
Vooral huidig EU-voorzitter Oostenrijk kent met de zeer conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ twee regeringspartijen die het liefst zien dat de plannen worden uitgesteld tot 2027. Juncker vindt het geneuzel, zegt hij in het interview in Welt am Sonntag. “Het vluchtelingenprobleem mag belangrijk zijn, het is zeker niet ons grootste probleem. We lijken bij dit dossier ons vermogen te hebben verloren te relativeren. Ik had onlangs koning Abdullah II op bezoek. In Jordanië bestaat de bevolking voor 25 procent uit vluchtelingen.”

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.