126

Juncker: Griekenland niet uit de euro

'Er is geen simpele oplossing beschikbaar en zeker niet binnen een dag. Tijd voor gezond verstand.'

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie heeft in een speech voor het Europees Parlement gesteld dat een Grexit niet aan de orde is. Volgens ‘Mister EU’ die eerder nog beweerde dat een Grieks ‘nee’ een afwijzing van Europa was, is het nu tijd voor gezond verstand.

Juncker sprak dinsdagochtend het Europees parlement toe en was opvallend gematigd van toon. Vorige week gebruikte hij nog dreigende taal om de Grieken onder druk te zetten voor ‘ja’ te kiezen maar nu die intimidatie mislukt is kiest de voorzitter voor verzoening. Over de Grexit die sommigen bepleiten zei hij: “Ik ben tegen simplistische oplossingen. In feite kent Europa geen simplistische oplossingen. Alles draait om compromissen.” Hij benadrukte dat Griekenland een geweldig land is en dat het onwenselijk is om het uit de eurozone of zelfs de Unie te gooien. Het is volgens hem tijd om verder te gaan met de onderhandelingen.

Wat voor Europese Unie zouden we zijn als we ophielden met elkaar te praten? Nu is het tijd voor hen met gezond verstand, met redelijkheid en met enige emotie om te onderhandelen. (…) De oplossing zal er niet van de ene dag op de andere zijn. We gaan vandaag proberen met elkaar te praten en de situatie weer op orde te krijgen.

Volgens Politico dat bovenstaande citaten noteerde, vertelde Juncker weinig nieuws maar is duidelijk dat er vandaag door de Europese leiders geen definitieve besluiten worden genomen en zelfs geen doel gesteld.

Vandaag komen de regeringsleiders van de eurozone bij elkaar. Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt met argusogen bekeken. Het grote rechtse schandaalblad Bildt dat al maanden campagne voert tegen de Grieken beeldde Merkel vandaag af met een Pickelhaube, de helm die symbool staat voor het teloorgegane Duitse keizerrijk dat over Europa wilde heersen.

Geef een reactie

Laatste reacties (126)