Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Juncker op weg naar eerste missie

  •  
15-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FRANCE-EU-POLITICS-PARLIAMENT-JUNCKER.jpg
De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker officieel gekozen als voorzitter van de Europese Commissie
Jean-Claude Juncker is dinsdag officieel gekozen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De stemming zou vandaag rond 12.30 uur worden gehouden, maar dat bleek toch iets eerder te zijn.
De Luxemburgse oud-premier was door de christendemocraten naar voren geschoven in het EU-parlement, maar zijn aanstelling stuitte toch ook op veel kritiek. Uiteindelijk werd hij door een compromis tussen de sociaal-democraten en christen-democraten toch tot voorzitter gekozen. Met zijn voorzitterschap volgt hij José Manuel Barosso op.
Na de stemming presenteerde Juncker direct zijn tienpuntenplan. Hij wil 300 miljard euro extra investeren in breedband- en energienetwerken en in de transport-infrastructuur, een ambitieuzere hervorming van de telecommarkt en een kapitaalmarktunie. Ook houdt hij vast een aan financiële transactietaks en komt er een speciale vice-voorzitter van de Commissie voor ’betere regelgeving’ en minder bureaucratie.
Het wordt Juncker’s eerste missie om één extra vrouw te vinden. Van de 28 commissarissen die hij wil aanstellen moeten er tien van hen vrouw zijn. Nu zijn het er nog negen. Nederland heeft officieel nog geen kandidaten bekendgemaakt. Tegen de NOS zei VVD-europarlementariër dat voormalig PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak een mogelijke kanshebster is, alhoewel ze volgens hem ‘niet helemaal ingevoerd is op het gebied van de economie’.
Op het gebied van energie neemt hij het plan voor een nieuwe Europese Energie-unie over. Daarin staat dat hulpbronnen gepoold worden, de infrastructuur gekoppeld en de onderhandelingsmacht ten opzichte van derde landen gebundeld. Anders dan de huidige Commissie wil hij weer een doelstelling voor energie-efficiency opleggen.
Op de kapitaalmarkt streeft hij naar een verdere integratie van de Europese kapitaalmarkten in een Kapitaalunie. Dat zal volgens hem leiden tot lagere kapitaalkosten voor middelgrote en kleine bedrijven en ook zal dat de afhankelijkheid in de EU van bankkrediet terugdringen. Ook trekt hij een streep door de trojka. In plaats van de inspecties van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie moet er een ’democratischer en afrekenbaar’ lichaam komen, afkomstig uit de EU-instellingen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.