Laatste update 17:23
20

Junkfood heeft slechte invloed op darmen van stadsvogels

Junkfood heeft een negatief effect op de darmen van stadsvogels. Dat blijkt uit een studie door de universiteit van Antwerpen, Gent en Toulouse, meldt VRT. Het gebrek aan vezelrijke voeding zorgt voor minder darmbacteriën, waardoor stadsvogels ‘luie darmen’ krijgen en minder goed met veranderingen in hun dieet kunnen omgaan.

Onderzoekers vergeleken het dieet van stads- en plattelandsmussen. Daarvoor plaatsten ze de wild gevangen stads- en plattelandsvogels in 2 volières: de ene groep kreeg een stedelijk vezelarm dieet voorgeschoteld, zoals chips, brood en cake. De andere groep kreeg een vezelrijk plattelandsdieet, met tarwe, zonnebloempitten en meelwormen.

“Uit het onderzoek blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt bij de waargenomen verschillen tussen de stad en het platteland”, constateert bioloog Erik Matthysen van de UAntwerpen. “Stadsmussen hebben namelijk een minder vezelrijk dieet, waardoor de diversiteit en de samenstelling van hun darmmicrobiota – het geheel aan micro-organismen in hun darmen – erop achteruitgaat. Door deze lage diversiteit aan darmbacteriën zijn de stadsmussen zelfs niet gebaat bij een vezelrijk plattelandsdieet”, verklaart Matthysen aan VRT.

Na een stadsdieet van 6 weken, is de diversiteit aan bacteriën in de darmen van plattelandsmussen aanzienlijk aangetast. Het plattelandsdieet vergrootte daarentegen de de diversiteit. De stadsmussen waren echter alleen gebaat bij het plattelandsdieet als de darmmicrobiota bij aanvang van het experiment nog divers genoeg was. Het resultaat van de studie toont aan dat het stadsleven met het bijbehorende dieet voor vogels een verlies aan plasticiteit van de microbiota betekent, waardoor stadsvogels moeilijker met veranderingen in hun dieet om kunnen gaan.

cc-foto: Pixnio

Geef een reactie

Laatste reacties (20)