Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Junkfood net zo verslavend als drugs'

  •  
29-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
patat_oorlog_300.jpg
Hersenen reageren hetzelfde
Een studie van Amerikaanse wetenschappers die is gepubliceerd in het blad Nature Neuroscience laat zien dat junkfood even verslavend is als drugs.
Dat staat te lezen op de Belgische website De Redactie. Zij baseren dat op een studie met ratten. Daarin werd aangetoond hoe junkfood op eenzelfde manier inspeelt op het systeem van beloning in ons brein als drugs. Beide lokten een zelfde gevoel van welbehagen uit. En net als bij drugsverslaafdengold: hoe meer ze consumeren, des te meer verlangen de hersenen om hetzelfde geluksgevoel van de laatste keer tot stand te brengen.
Ze gaven zelfs niet af, toen ze met elektrische schokken moesten afrekenen. Dat toont hoe belangrijk het voor hen was de smulpaap te kunnen uithangen, aldus een wetenschapper. Toen ze groenten en salade kregen voorgeschoteld in de plaats van worst en spek, gingen de ratten liever in hongerstaking.
Foto: eworm (Flickr CC)

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.