71

Jury: Foto pedo-protest symbool Nederlandse samenleving

'Multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen' O ja?

De jury van de Zilveren Camera, de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek, heeft een foto van Joost van den Broek tot winnaar uitgeroepen. Op de foto van 3 juli 2011 zijn buurtbewoners in Hengelo te zien die zich verzameld hebben bij het huis van een bestuurslid van pedovereniging Martijn. Ze protesteren bij zijn huis tijdens een demonstratie die was georganiseerd door de Partij Rechten Kind.

In het juryrapport schrijft de jury, onder leiding van de directeur van het Nederlands Fotomuseum Ruud Visschedijk:

De buren van de heer Uittenbogaard willen dat de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn uit hun buurt in Hengelo vertrekt. Ze lijken het recht in eigen hand te willen nemen. De omstanders blijven echter achter het hekje staan. De fotograaf, Joost van den Broek, staat ertussenin en maakt de foto die wij bekronen met de Zilveren Camera 2011. (…) Deze foto geeft een glashelder beeld van Nederland anno 2011: een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen. Joost van den Broek laat dit zien door tussen de mensen, maar toch op gepaste afstand te gaan staan. Zoals het een goed fotojournalist betaamt.

Heeft de jury gelijk? Is dit een ‘glashelder beeld van Nederland anno 2011’? Symboliseert deze foto Nederland? Of had de foto overal en in ieder jaar gemaakt kunnen worden? En hebben ‘ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen’ iets te maken met de multiculturele samenleving? Wat is er eigenlijk multicultureel aan de foto? Een vrouw met een hoofddoekje? Of doet de jury een halfzachte poging zich te schikken naar de nieuwe politieke correctheid?

Reageer.

Geef een reactie

Laatste reacties (71)