30

Justitie adviseert: ‘Plak je webcam af’

Hackers, maar ook inlichtingendiensten kunnen zo niet meer met je meekijken

Steeds vaker verschaffen hackers zichzelf de toegang tot camera’s en microfoons. Het afplakken van een webcam met een sticker is dan ook verstandig. Daar waarschuwt Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie Cybercrime, voor.


Computers zijn steeds vaker uitgerust met ingebouwde camera’s en microfoons. Het is relatief eenvoudig om met een simpel computerprogramma deze te hacken en ‘live’ met een ander mee te kijken. De NOS illustreert in bovenstaande video hoe dat eraan toe gaat.

Van Zwieten wil dat er in de toekomst een mogelijkheid komt voor consumenten om hun camera’s en microfoons helemaal uit te schakelen.

Donderdag staat een 18-jarige hakker voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht tweeduizend computers te hebben gemanipuleerd met de Remote Administration Tool (RAT). Met dat programma kunnen webcams ongezien worden ingeschakeld, kunnen bestanden worden gedownload en gewist en kunnen opnames worden gemaakt. De jongen wordt er ook van verdacht het VWO-examen Frans online te hebben gezet.

Rest de burger voorlopig niets anders dan het afplakken van de camera’s met een sticker. “Maar als ik één tip mag geven: gebruik een pleister. Het middelste deel van een pleister plakt niet, dus zo voorkom je dat er lijm op de lens van je camera terechtkomt”, aldus NOS-internetexpert Rachid Finge.

NRC: Justitie: plak webcam af met sticker

Geef een reactie

Laatste reacties (30)