14

Justitie blundert weer met ICT: 103 miljoen euro over de balk

Rechters en officieren van justitie moeten het nog even doen met papieren dossiers

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft weer eens gefaald met de invoering van een automatiseringssysteem. De kosten van het bewuste project vallen met 103 miljoen euro vier keer zo hoog uit als oorspronkelijk gepland. Dat blijkt uit een interne evaluatie van het ministerie die in handen is van het Financieele Dagblad.

Het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS) moest het papieren strafdossier volledig overbodig maken, schrijft het FD. Aan het project is tien jaar gewerkt. Het is eind 2011 in stilte stopgezet, terwijl grote delen van het programma ongebruikt blijven.

Door de mislukking moeten rechters en officieren van justitie langer blijven werken met papieren dossiers. Uit de evaluatie van het GPS-project blijkt dat momenteel alleen het Openbaar Ministerie met het systeem werkt voor standaardzaken zoals winkeldiefstallen. Meer complexe zaken worden nog altijd voor het grootste deel met papieren dossiers afgehandeld. Rechters maken nauwelijks gebruik van het systeem.

Volgens de evaluatie is de belangrijkste oorzaak van het falen de slechte afstemming tussen het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.

Leonardo
Het is niet de eerste keer dat het ministerie van Veiligheid en Justitie zich verslikt aan een ICT-project. De Algemene Rekenkamer stelde eerder dit jaar vast dat het ministerie door de invoering van Leonardo, een nieuw inkoopsysteem, het zicht op zijn eigen inkomsten en uitgaven volledig kwijt was.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de jaarrekening van Justitie. Het ministerie van Justitie zegt in een reactie dat het digitaliseren van strafdossiers nog altijd een speerpunt is, ondanks het mislukken van GPS.

FD: Justitie verspilt opnieuw miljoenen met mislukte automatisering

Geef een reactie

Laatste reacties (14)