33

Justitie breekt belofte aan rechter, laat vluchtelingen creperen

Dienst Terugkeer en Vertrek houdt zich niet aan afspraken bij uitzetting hongerstakers naar Guinee

De Dienst Terugkeer en Vertrek, onderdeel van het ministerie van Justitie, is haar beloftes aan de rechter niet nagekomen. Vorige week werden twee ernstig verzwakte mannen uitgezet naar Guinee, onder de voorwaarde dat de mannen daar opgevangen zouden worden en medicatie en geneeskundige hulp zouden krijgen. Ambtenaren van justitie zegden dat toe, maar volgens de advocaat is er niets geregeld en leven de twee mannen nu onder erbarmelijke omstandigheden.


De uitzetting is omstreden, omdat Koulibaly en Bah ernstig verzwakt zijn als gevolg van hun hongerstaking. Dit deden zij uit protest tegen de slechte behandeling die zij te verduren kregen in de Nederlandse vreemdelingendetentie. Zo zou Bah diverse malen zijn mishandeld door bewaarders. Een brandbrief hierover van zijn vertrouwensarts werd door staatssecretaris Teeven afgewimpeld.

Ook bestaat er gerede twijfel over de echtheid van de documentatie die gebruikt is om hen legaal naar Guinee te kunnen uitzetten. De uitzetting kan  niet meer ongedaan worden gemaakt, maar de noodzorg voor beloofde medische zorg blijft bestaan. Advocaat Meindert Stelling sommeert Teeven (VVD) daarom alsnog zijn afspraken na te komen. Dat zei hij vandaag in DeGids.FM

Geef een reactie

Laatste reacties (33)