Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Justitie: dna van ziekenhuizen inzetten bij opsporing

  •  
19-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
ANP-dna-onderzoek300_01.jpg
Wetenschappers vrezen oneigenlijk gebruik ... Wie wil er dan nog meedoen aan wetenschappelijk onderzoek? ... Toch landelijke databank dna? 
Justitie moet in de toekomst dna kunnen gebruiken dat in ziekenhuizen wordt bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Daarover heeft ministerie van VWS gesproken met deskundigen uit het veld, zo meldt de NOS.
Volgens het tv-programma KRO Reporter ligt er al een concept-wetsvoorstel van die strekking, maar dat wordt ontkend door de woordvoerder van minister Schippers.
NOS:
Volgens het wetsvoorstel zou het dna alleen worden gebruikt na ernstige misdrijven zoals moord en verkrachting. Wetenschappers zijn bang dat het daar niet bij blijft. Medici vrezen dat patiënten niet meer zullen meewerken aan wetenschappelijk onderzoek.
De landelijke artsenfederatie KNMG noemt het wetsvoorstel een poging om een landelijke dna-databank te creëren.
In ziekenhuizen ligt lichaamsmateriaal van miljoenen Nederlanders opgeslagen. Het gaat om weefsel dat ziekenhuizen na behandeling voor onderzoek bewaren. Het nieuwe kabinet moet beslissen of de nieuwe wet er ook echt komt.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.