30

Justitie doet blauw op straat nogmaals in de uitverkoop

Update: Opstelten trekt voorstel om agenten te vervangen door toezichthouders in

Justitie die de veiligheid zo hoog in het vaandel heeft staan, denkt er over het blauw op straat in de uitverkoop te doen. Korpsbeheerders praten momenteel met politievakbonden over het vervangen van agenten door toezichthouders die een beperkter takenpakket, minder verantwoordelijkheden en minder bevoegdheden hebben.

Update vrijdag 14.00:

Minister Opstelten trekt zijn plan voor politietoezichthouders in. De bonden waren geen voorstander van het plan om agenten in te wisselen door toezichthouders. De minister zegt zijn plan in te trekken om het ‘beeld tegen te gaan’ dat hij een ‘politie light’ wil creeren, meldt NOS.

Het inwisselen van agenten voor toezichthouders moet een besparing van 30 miljoen euro opleveren. Een woordvoerder van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) liet donderdagavond weten dat de plannen nog in ontwikkelingen zijn, maar de eerste berichten melden dat het om zo’n 10.000 agenten gaat. De woordvoerder van Opstelten wil dat aantal niet bevestigen.

Het kabinet bleek vorig jaar al niet in staat de 3.000 beloofde extra agenten te leveren waarom politiekorpsen hadden gevraagd. De SP vindt de nieuwe bezuinigingsplannen een ‘ongehoord voorstel’. “Er is al een wildgroei aan toezichthouders. We moeten niet echte agenten vervangen door halve. Dan krijgen we alleen maar minder blauw op straat”, meldt de SP in Trouw. GroenLinks is verbijsterd dat een kabinet dat van veiligheid zijn prioriteit heeft gemaakt, met zo’n voorstel komt. De twee oppositiepartijen vragen volgende week opheldering aan Opstelten over het voorstel.


Trouw: Kabinet: agent vervangen door toezichthouder

cc-foto: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (30)