16

Justitie El Salvador wil verkrachtingsslachtoffer toch weer achter de tralies

Het Openbaar Ministerie van El Salvador heeft beroep aangetekend tegen de vrijspraak vorige maand van het 21-jarige verkrachtingsslachtoffer Evelyn Hernández. Justitie had bij het hof van Ciudad Delgado 40 jaar cel geëist tegen Hernández, omdat ze in 2016 een abortus zou hebben opgewekt. Het hof oordeelde echter dat daarvoor onvoldoende bewijs was.

Twee jaar geleden meende de rechtbank wel dat Hernández schuldig was aan moord: zij werd toen veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar. Het plegen van abortus is in El Salvador onder alle omstandigheden strafbaar. Ook als de gezondheid van de moeder in het geding is of als de moeder is verkracht.

Hernández verklaarde tijdens de behandeling van haar zaak dat ze het slachtoffer was geworden van een verkrachting. Zij wist naar eigen zeggen niet dat ze daardoor zwanger was geraakt. Ook was er volgens Hernández geen sprake van een abortus, maar van een miskraam. NRC Handelsblad schrijft:

Zij is niet de enige vrouw in El Salvador die betrokken is bij een dergelijke rechtszaak. Tussen 2000 en 2014 zijn zo’n 150 vrouwen in El Salvador in vergelijkbare zaken veroordeeld tot veertig jaar celstraf, meldde persbureau Reuters op basis van cijfers van een lokale mensenrechtenorganisatie.

Amnesty, dat campagne voerde voor de vrijlating van Hernández, reageert teleurgesteld. “Het is weerzinwekkend dat de staat haar nog steeds probeert te criminaliseren voor een verloskundige noodsituatie, terwijl het hof al heeft bepaald dat ze onschuldig is.”

Geef een reactie

Laatste reacties (16)