Laatste update 18 juni 2019, 00:11
50

Justitie gaat uit van extreemrechts motief bij moord op Duitse politicus Lübcke

Het Duitse Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat de moord op de CDU-politicus Walter Lübcke een rechts-extremistische achtergrond heeft. Lübcke werd begin juni buiten zijn huis aangetroffen met een schotwond in zijn hoofd. Hij overleed in het ziekenhuis, waarna er op social media door rechtsextremisten werd gejuichd. Lübcke sprak zich op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis uit voor het ruimhartige asielbeleid van bondskanselier Merkel en werd om die reden al jaren bedreigd.

De hoofdverdachte in de zaak, Stefan E. heeft volgens de politie openlijk blijk gegeven van meningen en opvattingen die wijzen op een rechts-extremistisch motief. Na zijn aanhouding meldden verschillende Duitse media dat hij in 1993 al eens werd opgepakt voor een mislukte bomaanslag bij een asielzoekerscentrum. Zijn lange strafblad vermeldt daarnaast mishandeling, brandstichting en verboden wapenbezit. In 2009 was hij betrokken bij een aanval van een extreemrechtse groep op een vakbondsvergadering in Dortmund.

De moord op Lübcke is niet de eerste politieke aanslag uit extreemrechtse hoek in Duitsland. In 2015 raakte kandidaat-burgemeester Henriette Reker zwaargewond, nadat ze werd neergestoken in Keulen. Haar aanvaller, die een neonaziverleden had, riep ‘dat het zo niet langer kan met de vluchtelingen’. Vorig jaar werd een journalist neergestoken door drie jongeren, die daarbij de Hitlergroet gaven.

Beeld: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (50)