18

Justitie investeert in falend ICT-systeem voor politie

Miljoenen zijn weggegooid en 91 procent van de agenten kan niet met het ICT-systeem overweg

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat de Algemene Rekenkamer onderzoek doet naar het landelijke computersysteem dat agenten gebruiken. Naar eigen onderzoek van de SP blijkt dat 91 procent van de agenten niet met het programma kan werken dat bovendien zelf veel fouten maakt. Belangrijke gegevens raken verloren. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stak miljoenen in de aanschaf van het systeem.

Agenten zijn door het systeem Basisvoorziening handhaving (BVH) 30 procent van hun tijd kwijt aan bureaucratie. Van Raak gaat minister van Veiligheid Ivo Opstelten maandag vragen wie verantwoordelijk is voor deze ‘bestuurlijke corruptie’, zo is op de SP website te lezen.

Het oordeel van experts was vernietigend, maar toch heeft de politietop dit computersysteem ingevoerd. De Algemene Rekenkamer moet onderzoeken wie allemaal op de hoogte waren van die onderzoeken. Korpschefs die willens en wetens de zaak hebben bedrogen moeten verdwijnen. Ik wil ook weten welke korpsbeheerders – de burgemeesters van de grootste gemeenten – op de hoogte waren. Dit onderzoek moet onafhankelijk zijn en kan niet worden gedaan door de minister. Die was als korpsbeheerder van Rotterdam immers medeverantwoordelijk voor de invoering van dit computersysteem.

Vorige week bleek dat de politieleiding op de hoogte was van het feit dat het BVH van slechte kwaliteit is. Het systeem koste honderden miljoenen en maakt het werk van tienduizenden agenten onmogelijk. De SP’er verwacht voldoende steun in de Tweede Kamer om een onderzoek van de Rekenkamer voor elkaar te krijgen.

SP.nl: Algemene Rekenkamer moet ICT-debacle politietop onderzoeken
cc-foto: Newsphoto!

Geef een reactie

Laatste reacties (18)