17

Justitie keek mee op computer verdachte cyberbully zaak Amanda Todd

OM zette omstreden keylogger in en kon zo iedere toetsenbordtik volgen

In het strafonderzoek naar Aydin C., de man die ervan wordt verdacht de Canadese tiener Amanda Todd tot zelfmoord te hebben gedreven, heeft justitie live meegekeken met de verdachte. Het OM zette een zogeheten ‘keylogger’ in en kon zo meekijken op de computer van de verdachte. Dat meldt Nieuwsuur na inzage in het strafdossier.


Justitie installeerde software op de computer van C. waardoor het mogelijk werd alle aanslagen van het toetsenbord te registeren, en screenshots te maken van onder meer chatgesprekken en webcambeelden. Handig, maar ook ontzettend gevaarlijk, zegt hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs in Nieuwsuur. Hij zet vraagtekens bij de wettigheid van een keylogger in het strafonderzoek. “Bij mijn weten is het de eerste keer dat het gebruik van een keylogger expliciet wordt genoemd. En ik vraag me af in hoeverre dit past binnen de huidige wetgeving, ik vind het op het randje”, aldus Jacobs.

Als je dat hebt geïnstalleerd kun je alles doen op die pc. Je kunt niet alleen toegang krijgen tot de computer, maar je zou ook gegevens kunnen manipuleren. De politie zou het verwijt kunnen krijgen dat de ze zelf materiaal op die pc heeft achtergelaten.

Aydin C. wordt verdacht van chantage en intimidatie van ongeveer veertig meisjes in Nederland en tientallen in het buitenland. C. vroeg slachtoffers zich voor de webcam uit te kleden en seksuele handelingen te verrichten. Wie vervolgens niet verder wilde gaan werd gechanteerd: C. zou dan de eerder gemaakte beelden naar de familie toesturen. In december 2013 brak justitie in bij het vakantiehuisje van C., na een tip van Facebook, en installeerde de keylogger op zijn computer. In januari werd hij uiteindelijk aangehouden in een bungalowpark in Oisterwijk.

In 2012 pleegde de Canadese Amanda Todd op 15-jarige leeftijd zelfmoord nadat ze verstrikt was geraakt in een web van chantage en pesterijen over een naaktfoto van zichzelf die online rondging.

Aydin C. moet morgen voor de rechter in Amsterdam verschijnen, in een zogeheten pro forma-zitting.

NRC: ‘OM keek mee op computer van verdachte in zaak-Amanda Todd’

Geef een reactie

Laatste reacties (17)