15

Justitie onderzoekt dreigbrieven aan Rijswijkse raad

Raadsleden per post op hun huisadres bedreigd om komst AZC. Burgemeester neemt zaak hoog op

Diverse leden van de Rijswijkse gemeenteraad hebben dreigbrieven ontvangen naar aanleiding van de komst van een asielzoekerscentrum. Elk raadslid is persoonlijk aangeschreven.

De Rijswijkse burgemeester Bezuijen heeft op de website laten weten de dreigementen ‘zeer hoog’ op te nemen. ‘Het is volstrekt onacceptabel wanneer raadsleden in de democratische uitoefening van hun functie gehinderd worden. 

Vorige week ging de gemeenteraad akkoord met de komst van een azc in de stad. Het is de bedoeling dat daar de komende drie tot vijf jaar 500 asielzoekers worden opgevangen. De op de website van het AD te lezen dreigbrieven, die zeer persoonlijk zijn, zijn verstuurd naar raadsleden die met het voorstel instemden. 

Zo staat in de brief aan D66-raadslid Mark Storm te lezen: ‘Meneer Storm, wilt u er nog even goed over nadenken of dat AZC er moet komen. Ik heb u zo zien lopen en u lijkt me een heel schappelijke kerel. Ik merk het wel en anders merkt u het ook.

Yvonne Hagenaars (PvdA) ontvangt het bericht: ‘Dag Yvonne. Ten eerste wat een heerlijke dochters heb je.. Mmm. Als dat AZC er nog komt, zoek ik ze nog wel eens op op school. Denk even goed na over dat AZC. OK?

Verder kregen ook onder meer de raadsleden Marieke Alberts en Lammert van Dijk haatpost. Alle dreigbrieven werden op de huisadressen van de raadsleden bezorgd. 

‘Hier is echt over nagedacht,’ zegt Yvonne Hagenaars. ‘Het lijkt het werk van een cluppie. Het is erg gecoördineerd gebeurd. Afschuwelijk dat mensen dit doen.’

Op de site van de gemeente Rijswijk staat te lezen dat politie en justitie op dit moment onderzoek doen naar de bedreigingen. ‘In het belang van het onderzoek worden daarom geen verdere uitspraken gedaan.’

Update: Premier Rutte vindt het ‘bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk’ dat er dreigbrieven zijn verstuurd aan raadsleden in Rijswijk. De premier herhaalde tegen de NOS zijn eerdere uitspraak dat mensen best van mening mogen verschillen als het over de opvang van asielzoekers gaat, maar dat de grens naar het dreigen met geweld nooit overschreden mag worden. ‘Dat is totaal onacceptabel,’ aldus de premier.

cc-beeld: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (15)