11

Justitie sluit zes jeugdgevangenissen

Te veel cellen staan leeg doordat probleemjongeren steeds meer naar gesloten jeugdzorg worden gestuurd in plaats van de gevangenis

De komende twee jaar zal justitie zes jeugdgevangenissen sluiten. In het Capaciteitsplan Justitiële Inlichtingen dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven naar de Tweede Kamer heeft gestuurd staan de plannen omschreven. Met de sluiting zullen er ruim elfhonderd banen verloren gaan.

Bijna de helft van de beschikbare plaatsen in de zeventien jeugdgevangenissen die Nederland telt worden niet gebruikt. De kosten die hiermee gepaard is, is zo’n honderd miljoen euro per jaar.

Bij de sluiting van de zes gevangenissen zullen er ruim elfhonderd banen verloren gaan. Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk gedwongen ontslagen zullen voorkomen, wil Teeven medewerkers zo veel mogelijk op een andere plek binnen justitie inzetten, waaronder bijvoorbeeld bij de gesloten jeugdzorg.

Het nieuwe kabinet wil de jeugdcriminaliteit aanpakken. Daarom doet de overheid de inrichtingen niet van de hand. Zo kunnen de gevangenissen weer in gebruik nemen wanneer er meer jeugddelinquenten worden opgepakt.

De huidige leegstand komt met name doordat steeds meer probleemjongeren niet naar de gevangenis maar naar de gesloten jeugdzorg worden gestuurd.

AD: Zes jeugdgevangenissen dicht

Geef een reactie

Laatste reacties (11)