31

Justitie veroordeelt agenten voor schijnexecutie zwerver

Agenten droegen zwerver op zijn eigen graf te graven

Het Openbaar Ministerie heeft flinke straffen geëist tegen twee voormalige Rotterdamse agenten die een schijnexecutie zouden hebben uitgevoerd op een zwerver. Volgens justitie zouden de twee mannen zich schuldig hebben gemaakt aan een ‘on-Nederlandse’ wandaad.

De twee werden in 2009 ontslagen nadat bleek dat ze de Poolse zwerver Lukas Grasza hadden ontvoerd en bedreigd. Tegen één van de agenten is een straf geëist van 6 maanden cel. De ander moet een werkstraf van 240 uur uitvoeren.

Grasza werd door de twee opgepikt omdat hij overlast zou bezorgen in hun werkgebied in Bleiswijk. Daarop besloten ze hem mee te nemen en hem aan de rand van hun district af te zetten in de richting van Waddinxveen. “We brachten vaker zwervers weg, omdat ze dan in ieder geval uit ons gebied waren, dat gebeurde destijds zo vaak.”

Bij een simpele dropping bleef het echter niet. Onderweg in de auto greep de Pool naar zijn broekzak waarop agent W. (35) zo erg schrok dat hij zijn pistool trok. De Pool bleek echter gewoon naar zijn zonnebril te hebben gegrepen. W. was daarna zo gepikeerd en boos dat hij Grasza opdroeg met een politieschep zijn eigen graf te graven op de plek waar hij werd afgezet.

Het daadwerkelijke graven heeft volgens de ex-agenten nooit plaatsgevonden. W. zei in de rechtszaal zich ‘genaaid’ te voelen. “Ik ben al ontslagen voordat alles is uitgezocht.” Justitie vond genoeg bewijs dat de schep is gebruikt.

AD: Justitie: schijnexecutie door agenten is wandaad (betaalde bijlage)

cc-foto: Victor78nl

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)