29

Justitie verwerpt Urkse aangiftes tegen columniste Elfie Tromp

Het Openbaar Ministerie peinst er niet over columniste Elfie Tromp te vervolgen. De burgemeester van Urk had aangespoord tot een strafrechtelijke vervolging van Tromp omdat ze de spot dreef met het vissersdorp in een column bij De Nieuws BV (let op: satire!). Ze merkte op dat inteelt een veel voorkomend verschijnsel is in de streng-christelijke gemeenschap en stelde voor de dijken rond Urk door te steken. Urk is een eiland dat voorheen geïsoleerd in de Zuiderzee lag maar door inpoldering onderdeel is gaan uitmaken van het vasteland.

Aanleiding voor de spot was het slachtoffergedrag dat door Urkenezen ten toon werd gespreid nadat er een golf van publieke verontwaardiging losbarstte over een racistisch aanval door een groep jongeren op een Marokkaanse gezin in het dorp.

PVV-leider Geert Wilders riep zijn aanhang op om in actie te komen tegen Elfie Tromp. Justitie slaat die aanval op de vrijheid van meningsuiting af, meldt Omroep Flevoland:

Volgens het OM valt de gehele tekst onder vrijheid van meningsuiting, waarbij de uitlatingen zijn gedaan in het kader van het maatschappelijk debat. Het OM stelt dat de journalistieke vorm prikkelend en satirisch bedoeld was en dat de uitspraken werden gedaan in het kader van het maatschappelijke debat. Het OM heeft ook gekeken of uitlatingen in de column zijn aan te merken als opruiing, maar heeft geconcludeerd dat ze niet aan die kwalificaties voldoen.

cc-foto: Erwyn van der Meer

Geef een reactie

Laatste reacties (29)