22

Justitie wil toegang tot bankgegevens

Den Haag wil na telecomdata ook bankzaken toegankelijk maken voor politie en justitie

Na telecomgegevens wil Den Haag nu ook toegang tot bankgegevens van burgers. Dat blijkt uit een intern document van Justitie, zo schrijft NRC Handelsblad donderdag. Het moet een uitbreiding worden van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Politie en justitie kunnen daar nu al eenvoudig bel- en internetdata opvragen. Ze deden dit het afgelopen jaar bijna drie miljoen keer.

De plannen voor bankgegevensopslag staan in het Projectplan Implementatie dataretentie van het ministerie van Justitie, zo meldt NRC. Het document is opgevraagd door de privacy-organisatie Bits of Freedom via de Wet openbaarheid van bestuur.

Een woordvoerder van Justitie bevestigt dat het ministerie centrale toegang tot bankgegevens overweegt. In welk stadium de plannen zijn, weet de woordvoerder niet. Volgens hem gaat het nu alleen om het opvragen van gegevens over wie bij welk bankrekeningnummer hoort, de naw-gegevens: naam, adres en woonplaats. Dat wil niet zeggen dat dit niet kan worden uitgebreid: kijk naar de telecomgegevens. Er zijn inmiddels vergevorderde plannen voor het opnemen van veel meer informatie dan alleen adresinformatie: wie met wie belde bijvoorbeeld, waar, en op welk moment. Hetzelfde geldt voor sms, mms en e-mail.

Lees verder bij NRC: Justitie wil nog meer weten van burgers

Foto-cc: Tom Klaver

Geef een reactie

Laatste reacties (22)