61

K*tbejaarden maken leven in verzorgingshuis tot hel

[video] Grove pesterijen aan de orde van de dag … 'hoer' roepen β€¦ personeel 'heeft geen tijd' om wreedheden tegen te gaan

Bij Knevel en Van den Brink verhaalde Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds, over veelvuldig voorkomend pestpraktijken in verzorgingshuizen.


Romme besloot op onderzoek uit te gaan toen hij het verhaal hoorde over een man die zich zeven jaar lang had opgesloten op zijn kamer omdat mede-bewoners hem het leven onmogelijk maakten. Dat bleek geen incident maar een exponent van een structureel probleem. Een op de vijf ouderen is slachtoffer van pesterijen. Vooral de laatste jaren is het verschijnsel sterk toegenomen.

In het gesprek aan tafel noemde Romme meer voorbeelden zoals van een vrouw die zonder enige aanleiding voor zijn ogen voor ‘hoer’ werd uitgemaakt door een medebewoonster.

De pesterijen worden vaak uitgevoerd door bewoners die ook in hun jeugd al pestkoppen waren, vaste slachtoffers zijn mensen die als kind gepest werden. Aan tafel verschilden de mening over de oplossing. Romme wil dat er een protocol komt voor hoe er opgetreden moet worden tegen pesterijen. Nu wordt er vaak niet ingegrepen wegens ‘tijdgebrek’.

In de Volkskrant wordt gemeld dat de pesterijen versterkt worden door een recente wetswijziging. Daardoor worden alleen nog ouderen met en gebrek toegelaten tot verzorgingshuizen. De reeds gevestigde en vaak gezonde ‘oude garde’ ziet de komst van hen niet zitten.

 ‘We hadden een huiskamerproject voor mensen die extra zorg nodig hadden, zoals het oefenen met de rollator’, vertelt Schmitz. ‘Binnen no time werd dit de ‘gekkenafdeling’ genoemd waar je beslist niet moest komen. Natuurlijk erg vervelend voor die mensen.’ Uiteindelijk bleek dat de andere bewoners het gevoel hadden dat het personeel deze mensen aan het voortrekken was. ‘Onzin natuurlijk, dat heb ik hen ook uitgelegd. Maar het is lastig om van dit etiket af te komen.’

Geef een reactie

Laatste reacties (61)