Laatste update 17:16
232

Kaag kiest Rutte IV: ‘Niemand is gebaat bij nieuwe verkiezingen’

D66 kiest ervoor te onderhandelen over een voortzetting van het demissionaire kabinet-Rutte III in plaats van te mikken op nieuwe verkiezingen. Dat heeft partijleider Sigrid Kaag donderdag gezegd tijdens een persconferentie. Volgens Kaag heeft de partij haar kiezers beloofd ‘verantwoordelijkheid te nemen’ en daarom in te zetten op een vervolg van het kabinet dat moest aftreden vanwege het toeslagenschandaal.

Kaag wees erop van meet af aan een voorkeur te hebben gehad voor een progressiever kabinet, waaraan ook GroenLinks en de PvdA deelnamen. Beide linkse partijen werden echter uitgesloten door VVD en CDA. Na een bijzonder lange impasse besloot Kaag daarom zelf de politieke blokkade ten opzichte van de ChristenUnie op te heffen, maar dat bood volgens haar ook ‘niet het gewenste resultaat’, daarmee doelend op de weigering van de twee rechtse partijen om met een links blok in zee te gaan.

Daarmee kwam D66 voor de keuze te staan: nieuwe verkiezingen of inhoudelijke onderhandelingen, aldus Kaag: ‘D66 verkiest onderhandelingen omdat de samenleving daar recht op heeft. Niemand is gebaat bij nieuwe verkiezingen.’ Ook zei Kaag dat er bij een nieuwe gang naar de stembus geen garantie is dat de uitslag dan anders zal zijn. Verkiezingen zijn uitstel, zei Kaag, ‘en speelt daarnaast populisten in de kaart’.

Update:
In een persconferentie zei Remkes dat in het nieuwe kabinet ook bewindslieden van andere partijen, zoals PvdA en GroenLinks kunnen plaatsnemen. De linkse partijen lijken daar niets voor te voelen, zo blijkt uit een reactie van Lilianne Ploumen.

Ook Gert-Jan Segers kan zich niet vinden in de samenvatting die Remkes van de gesprekken geeft. Volgens de ChristenUnie-leider geeft de informateur een foute voorstelling van zaken.

Geef een reactie

Laatste reacties (232)