Laatste update 08:36
35

Kaag wil onmenselijke Libische detentiecentra voor migranten sluiten

Minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking stelt na een bezoek aan Libië dat de beruchte detentiecentra voor migranten in dat land gesloten moeten worden. Dat schrijft de Volkskrant. Er zitten ongeveer vijfduizend migranten verspreid over dertig gevangenissen in het Noordafrikaanse land. Ze zijn opgepakt toen ze met bootjes de Middellandse zee over wilden steken, op weg naar Europa.

Kaag is de eerste EU-bewindspersoon die vraagt om sluiting. Nederland streeft er met de rest van de EU naar zo veel mogelijk Afrikaanse migranten in de regio op te vangen, om te voorkomen dat ze naar Europa kunnen oversteken. Enkele Europese lidstaten, waaronder Italië financieren de Libische kustwacht om migranten te onderscheppen. Weliswaar werd een derde van de gevangenissen al gesloten na kritiek van onder meer Europese en Afrikaanse ministers maar de situatie in de resterende centra is niet verbeterd.

De minister, die zelf Arabisch spreekt, hoorde tijdens bezoeken van de gevangenen wat hen overkomen is. Een zwaar getraumatiseerde vrouw van 35 uit Eritrea, die door mishandelingen doof is geworden, vertelde dat haar man is vermoord en haar 16-jarige kind is vermist. Ze wacht al vijf maanden  op uitsluitsel over haar lot en smeekte de minister haar te helpen.

De migranten in de detentiecentra worden stelselmatig mishandeld en verkracht, en er worden ook regelmatig mensen vermoord. Daarnaast worden de gevangen genomen migranten soms als slaven verkocht. Kaag: “Aan welke kant je ook staat in dit debat, we zijn allemaal mensen. Wij hebben ontzettende mazzel gehad dat wij in Nederland zijn geboren. In die positie kunnen we wat terugdoen. Daar hoort een humaan asielbeleid bij. Dit is niet humaan.” De kampen worden wel ‘de hel op aarde’ genoemd door mensen die er in opgesloten zitten.

Kaag benadrukt dat de steun voor de Libische kustwacht wel door moet gaan, omdat Europa volgens de minister een sterke kustbewaking nodig heeft om mensensmokkel tegen te gaan. Wel vindt ze dat het land vanwege de oorlogssituatie in het land niet gezien kan worden als een geschikte partner om afspraken mee te maken.

De uitspraken van Kaag kunnen voor problemen in de coalitie zorgen omdat onduidelijk is wat er met de migranten moet gebeuren als ze niet opgesloten worden. Een oplossing zou de oprichting van azc-achtige opvang kunnen zijn waar mensen wel verplicht worden ondergebracht maar niet achter slot en grendel. Nederland doneert ook geld om mensen in staat te stellen af te zien van hun migratieplannen en huiswaarts te keren. In 2017 werden zo 20.000 migranten gerepatrieerd naar Mali en Nigeria. Veel van de migranten willen overigens niet terug of proberen het opnieuw na terugkeer. Geen verschrikking weerhoudt hen van de wens een betere toekomst te krijgen.

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken; Mohamed Ben Khalifa

Geef een reactie

Laatste reacties (35)