96

Kabinet: 300 agenten naar Afghanistan

Missie zou dit jaar nog moeten plaatsvinden. Rutte afhankelijk van oppositie, omdat PVV tegen Nederlandse aanwezigheid in het land is

Het kabinet wil dit jaar een 300 politieagenten naar Afghanistan sturen voor een trainingsmissie. De Nederlandse trainers en hun beschermers zouden bij de Duitsers in Kunduz worden ondergebracht. Dit meldt NRC Handelsblad. Het kabinet praat waarschijnlijk vrijdag over dit plan praten. Dan valt er misschien ook al een besluit.

NRC schrijft dat de trainers zowel politiescholen als in het veld aan de slag zouden gaan. Daarnaast zouden de vier reeds in Afghanistan gestationeerde F-16 gevechtsvliegtuigen en het daarbij horende grondpersoneel in het land blijven.
Om de missie ook echt uit te kunnen zenden, is het minderheidskabinet-Rutte afhankelijk van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Gedoogpartner PVV is fel tegen iedere Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan. GroenLinks en D66 zijn voor een trainingsmissie, maar verbinden daar voorwaarden aan. Het moet om het trainen van Afghaanse politieagenten gaan en en dit moet zoveel mogelijk onder EU-vlag zal gebeuren.

De PvdA is tegen de trainingsmissie. In een eerste reactie legt PdA-leider Job Cohen in de Volkskrant uit waarom. “Wij zijn niet tegen politietrainers. Maar wij willen niet dat er gevechtstroepen mee gaan. Dit voortstel duidt daar op en dan steunen wij het niet.”

Lees ook het stuk van Arnold Karskens over een ‘trainingsmissie’: Knokken in Kunduz.

Geef een reactie

Laatste reacties (96)