71

Kabinet bereid tot versoepeling hypotheekregels

Aflossingstermijn kan nu verlengd worden van 30 naar 35 jaar. Ook de 100-procent verplichting wordt losgelaten

Het kabinet is het eens geworden over de hypotheekregels. RTL Nieuws meldt dat die versoepeld worden. Vandaag zou de Eerste Kamer debatteren over de kwestie, maar dat debat heeft minister Blok uitgesteld. Hij wil het gesprek met D66, ChristenUnie en de SGP eerst afronden.

De versoepeling van de hypotheekregels komt volgens RTL Nieuws neer op de volgende zaken:

1. het termijn waar binnen een hypotheek moet worden afgelost, wordt verlengd van 30 naar 35 jaar. Zo hoopt het kabinet dat mensen die meer dan 43.000 euro verdienen eerder een huis kopen in plaats van huren.
2. Ook zou de 100-procent-aflossingsverplichting worden losgelaten: een hypotheek moet dan voor minimaal 50 procent worden afgelost.

Eerder:

Minister Blok (Wonen) praat niet meer met het CDA over zijn plannen voor de woningmarkt. CDA-leider Van Haersma Buma heeft tegenover de NOS bevestigd dat het overleg is mislukt. Blok moet dus verder zoeken naar een meerderheid in de Eerste Kamer voor zijn plannen. Hij gaat nu bij D66, ChristenUnie en SGP te rade.

NOS meldt: 

Blok wil onder meer de huren verhogen en de woningcorporaties een heffing opleggen van 2 miljard euro. Het CDA wilde niet verder gaan dan 800 miljoen. Een hogere heffing zou volgens het CDA ten koste gaan van nieuwbouw en daarmee de bouwsector. Ook de huurverhoging vinden de christendemocraten te fors. “Het gat is te groot gebleken”, zegt Buma.

Blok moet opschieten, een huurverhoging kan alleen op 1 juli worden doorgevoerd.

NOS: Overleg woningmarkt mislukt

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (71)