Laatste update 28 november 2018, 15:13
135

Kabinet berispt Halsema om boerka-uitspraken

Update woensdag 15.00 uur:
Femke Halsema heeft haar uitspraken over er het niet handhaven van het verbod op gezichtsbedekkende kleding enigzins genuanceerd na felle kritiek vanuit het kabinet. Volgens de Amsterdamse burgemeester is onterecht het beeld ontstaan dat ze geen gehoor zou willen geven aan de wet, meldt het Parool:

Dat is een misverstand. Mijn principiële moeite met de wet is misschien niet weg, maar dat doet niet ter zake. Waar het om gaat is dat de wet geldt, maar dat we er geen prioriteit aan geven. Dat is niet alleen mijn uitgangspunt, maar ook dat van de driehoek. Ziekenhuizen en universiteiten zeggen niet de politie te zullen bellen, het GVB gaat geen mensen uit de tram halen. Dat ondersteunt onze prioriteitsstelling.

Eerder:
Het kabinet is niet blij met de uitspraak van Femke Halsema over het verbod op gezichtsbedekkende kleding, in de volksmond het boerkaverbod* genoemd. De Amsterdamse burgemeester liet zich vorige week ontvallen dat de politie in de stad belangrijker werk te verrichten heeft. Halsema:

Het past niet bij Amsterdam dat we vrouwen uit de tram halen omdat ze een niqab dragen. Dat is onbespreekbaar, lijkt me.

Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops, de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zijn die uitspraken van Halsema ‘ongepast’ en ‘niet-passend bij het ambt van de burgemeester’. Het kan volgens hem dan ook niet zo niet zo zijn dat Halsema bij haar standpunt blijft, aldus Knops:

Ik ga ervan uit dat deze uitspraken in de praktijk herroepen zullen worden en dat zij zich aan de wet zal houden.

Ook Utrecht en Rotterdam gaven aan niet van plan te zijn om actief op zoek te gaan naar mogelijke overtreders. Halsema moet zich aanstaande woensdag voor haar uitspraken verantwoorden in de Amsterdamse gemeenteraad, meldt het Parool.

2011
Het is niet de eerste keer dat lokale ambtsdragers zich verzetten tegen een dergelijk verbod. In 2011 werd een boerkaverbod vastgelegd in het regeerakkoord, waarop de toenmalige Amsterdamse korpschef Bernard Welten in het NTR-programma 5 Jaar later verklaarde niet van plan te zijn het verbod te gaan handhaven:

In Amsterdam zullen geen vrouwen met boerka’s worden beboet of gearresteerd. Sommige dingen in het regeerakkoord sla ik over. De politie is er om vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te waarborgen.

Welten werd daarin gesteund door de inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Regeringspartijen CDA en VVD van het Kabinet-Rutte I eisten toen opheldering van Welten.

*De boerka is een kledingstuk dat het gehele lichaam bedenkt en door streng gelovige moslimvrouwen gedragen wordt. De boerka is de Afghaanse variant van de chador. De chador bedekt ook het lichaam, maar laat de ogen vrij. De niqab is een gezichtssluier die alleen de ogen vrij laat. De boerka en chador komen eigenlijk niet voor in Nederland. De niqab is een zeldzame verschijning in het Nederlandse straatbeeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (135)