21

Kabinet blaast energiemissie Rusland af

Missie uitgesteld vanwege recente ontwikkelingen in Oekraïne

Het kabinet heeft besloten dat minister Kamp voorlopig zijn energiemissie in Rusland moet afblazen. Dat meldt onder meer NOS. De handelsreis zou in mei plaatsvinden, maar wordt voorlopig uitgesteld vanwege de recente ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne.

Nederlandse ondernemers zouden onder leiding van minister Kamp naar Rusland gaan om de economische banden met Russische gasbedrijven aan te halen. Kamp hield tot nu toe vol dat de missie gewoon door zou gaan, omdat op Europees gebied nog niet was besloten om meer economische sancties tegen Rusland door te voeren.

Woensdag werd ook bekend dat Rusland en China volgende maand een grote gasdeal zullen tekenen. Dat beweert althans de Russische vicepremier Arkady Dvorkovich. Het Westen is nu Ruslands grootste afzetmarkt, maar daar wil het land verandering in aanbrengen. China en Rusland voeren al bijna 10 jaar gesprekken over een gasdeal.

GroenLinks is blij met het besluit. De partij vroeg het kabinet in maart in een motie om de handelsmissie op te schorten. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Bram van Ojik:

Het is heel verstandig dat het kabinet nu alsnog besluit deze olie- en gasmissie op te schorten. Het wordt steeds belangrijker niet afhankelijk te zijn van energie uit Rusland. Wij kunnen energie-onafhankelijk worden door vol te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie en als Europa samen op te trekken.

Lees ook op Joop: NAVO-chef waarschuwt Rusland voor ‘historische fout’, Timmermans: Houding Rusland ‘doodeng’

Geef een reactie

Laatste reacties (21)