70

Kabinet blijft wapens leveren aan dictaturen

Bleker en Rosenthal willen wapenexport naar Saudi-Arabië ook niet stilleggen

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Bleker (Economische Zaken) negeren een motie van de Tweede Kamer om de export van wapens naar dictaturen te stoppen. Een verbod zou in feite neerkomen op een wapenembargo en die stelt Nederland alleen in internationaal verband in. Anders is die niet effectief menen Rosenthal en Bleker.

Eind juni kreeg SP-Kamerlid Jasper van Dijk de meerderheid van de Tweede Kamer achter zijn motie om geen vergunningen meer te geven voor de export van wapens naar landen waar de mensenrechten worden geschonden en waar geen vrije verkiezingen zijn. Aanleiding voor zijn motie waren de opstanden in het Midden-Oosten.

Sinds maart geldt er een stop op de export van wapens naar het Arabische koninkrijk, maar Rosenthal en Bleker willen nu nog niets doen om de wapentoevoer aan Saudi-Arabië stil te leggen. Pas wanneer Nederland bij de beoordeling van de vergunning er achter komt dat de wapens voor binnenlandse onderdrukking en/of ernstige schendingen van de mensenrechten worden ingezet, wordt er geen vergunning afgeven.

In een opinie op Joop.nl schreef Van Dijk in maart dat Nederland een grote speler is op de wapenmarkt. Per hoofd van de bevolking staat Nederland op de derde plaats. De meeste wapens gaan naar diverse landen in het Midden-Oosten.

Het gros passeert ongecontroleerd onze bodem omdat de uitvoer al getoetst zou zijn door de leverende NAVO-bondgenoten en EU-lidstaten. Maar waarop baseert de regering het vertrouwen dat deze landen die afspraken goed naleven? […] In één geval werden 20.000 machinegeweren uit Tsjechië via Nederland doorgevoerd naar Sri Lanka, terwijl dat land verwikkeld was in een bloedige burgeroorlog.

NU.nl: Kabinet wil dictators wapens blijven leveren

cc-foto: Sebastiaan ten Burg

Lees de nieuwste opinies: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (70)