137

Kabinet boos op CPB om onwelvallige pgb-cijfers

Update: D66: reactie kabinet is 'tragikomisch' ... PvdA: Snel debat met minister Verhagen ... Economische Zaken stuurt boze brief: Cijfers zouden niet kloppen en kabinet had eerst moeten worden ingelicht

Het kabinet is boos op het Centraal Planbureau (CPB) vanwege de berekeningen voor het persoonsgebonden budget, zo meldt de NOS maandag. Het CPB concludeerde vorige week dat de bezuiniging die staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil doorvoeren veel minder oplevert dan verwacht. Oppositiepartijen en belangengroepen reageerden geschokt op de publicatie.

Update 14.30

Oppositiepartij PvdA is zeer verontwaardigd dat de boze brief van het ministerie van Economische Zaken aan het CPB is uitgelekt, zo meldt het AD. De partij wil snel een debat met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, die over het CPB gaat. PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk:

Het CPB wordt tot aan de enkels afgebrand. In De Telegraaf wordt uit de brief geciteerd wat sterk de indruk geeft dat Verhagen zelf de brief aan de krant heeft gegeven. Hier worden normen en waarden flink overschreden.

D66 kamerlid Kees Verhoeven noemt de reactie van het kabinet ‘tragikomisch’:

Deze boodschap komt het kabinet slecht uit. Dus is minister Verhagen boos en kan het CPB ineens niet rekenen. Maar met een aanval op het CPB verandert de economische realiteit niet. Dat lukt alleen met echte hervormingen, die het kabinet niet aandurft. (…) Blijkbaar heeft het kabinet sinds de rekenfout van 50 miljard van de premier meer vertrouwen gekregen in de eigen rekenvaardigheid. (…) Het kabinet gebruikt een oude truc van de PVV. Als het resultaat van een onderzoek niet bevalt, stel je de waarde van het onderzoek gewoon ter discussie. Ik ben trouwens benieuwd of de VVD-fractie in de Tweede Kamer na het KNMI nu ook het CPB wil inkrimpen.

Het CPB maakte de doorrekening op verzoek van oppositiepartijen. Volgens bronnen heeft de secretaris-generaal van het ministerie van EZ nu een boze brief geschreven aan CPB-directeur Coen Teulings, zo meldt de NOS. De secretaris-generaal zegt in de brief dat de berekeningen deels niet kloppen. Ook is er kritiek dat het kabinet voor publicatie niet was ingelicht.

Met het pgb krijgen mensen geld om zelf de zorg in te kopen die zij nodig hebben. De regeling is zeer populair, zo populair dat hij het ministerie van Volksgezondheid te duur werd. Daarom heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten besloten het geld niet meer rechtstreeks aan cliënten uit te keren en de regeling minder toegankelijk te maken. Tegelijkertijd beloofde ze dat iedereen de zorg zou houden die hij al kreeg. Een garantie die ze zich later niet meer bleek te herinneren. Na de publicatie van de CPB-berekening zei de staatssecretaris dat ze niet kon beloven dat cliënten helemaal niets zouden merken van de ‘ombuiging’. De bezuinigingen gaan hoe dan ook door, wel komt er een aparte regeling voor mensen die veel en complexe zorg nodig hebben. Hoe die regeling eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. De oppositie vreest dat er zo wel heel veel moet worden geregeld en dat de maatregelen alleen zullen leiden tot meer bureaucratie. 

NOS: Kabinet botst met CPB over pgb

Op de foto: CPB-directeur Coen Teulings (rechts)

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (137)