95

Kabinet: Cannabis wordt harddrug

Wiet met meer dan 15 procent thc wil het kabinet onder harddrugs laten vallen

PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn wil dat drugs met een thc-gehalte van 15 procent of meer onder harddrugs wordt gerekend. Daarmee komt ook cannabis net als heroine op de lijst van harddrugs.

Van Rijn stuurde deze week een ontwerpbesluit hierover naar de Tweede Kamer. De maatregel zou een eind maken aan de scheiding tussen soft en hard drugs. Dat terwijl het besluit geen wetenschappelijke argumenten heeft. In het wetsontwerp van Van Rijn is te lezen dat ‘vermoed’ wordt dat een hoger thc-gehalte kan leiden tot meer gezondheids- en verslavingsproblemen.

Wel is het aantal hulpvragen met de stijging van het THC-percentage in Nederlandse cannabis toegenomen, maar onbekend is of dit samenhangt met een hoger THC-percentage, de chemische samenstelling van cannabis, meer aandacht voor de schadelijke gevolgen van cannabis of het groter aanbod van behandelmogelijkheden voor cannabisproblematiek”, schrijft Van Rijs in zijn ontwerpbesluit.

De reden waarom Van Rijn nederwiet op lijst I van de Opiumwet wil krijgen heeft meer te maken met illegale internationale handel. De productie en export er van is voor criminele ondernemers aantrekkelijk omdat er aanzienlijke winsten mee worden behaald terwijl het strafrechtelijke risico door de lage strafbedreigingen van de huidige Opiumwet gering zijn.

Door cannabis met een thc-gehalte van 15 procent of meer op lijst I van de Opiumwet te zetten komen er strengere straffen op de handel in de drugs. Bij de export ervan leidt het bijvoorbeeld tot een verhoging van de strafbedreiging van 4 naar 12 jaar. Daarmee krijgt Van Rijn’s maatregel vooral een preventief karakter omdat handelaren een hoger risico lopen met de export van de drug.  

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)