13

Kabinet dicht deel AOW-gat lagere inkomens

Lagere inkomens die door verhoging van AOW-leeftijd in de problemen komen, krijgen overbruggingsuitkering op bijstandsniveau

Het kabinet gaat alsnog een deel van het AOW-gat voor de lagere inkomens dichten. Wie de komende jaren tijdelijk zonder inkomen zit, als gevolg van de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd, krijgt een overbruggingsuitkering op bijstandsniveau.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft een regeling opgesteld die alleen bedoeld is voor gepensioneerden die in hun werkzame leven een laag inkomen hadden en nu weinig spaargeld. De overbruggingsregeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013 en tot 2019.

Vele tienduizenden mensen worden door het AOW-gat getroffen. Het is een direct gevolg van de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd. Dit jaar is de AOW-leeftijd 65 jaar en één maand geworden. De komende jaren stijgt de leeftijd stapsgewijs naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021.

Mensen die nu al met vut of pre-pensioen zijn hadden erop gerekend dat zij vanaf hun 65ste verjaardag AOW zouden ontvangen. Veel van hun regelingen lopen dan ook op hun verjaardag af. Door de verhoging van de AOW-leeftijd missen zij een of meerdere maanden een groot deel van hun inkomen.

De overbruggingsregeling geldt voor alleenstaanden met een inkomen tot maximaal twee maal het minimumloon (2.938,80) bruto per maand en voor paren met maximaal drie maal het minimumloon (4.408,20) bruto per maand. Wie als alleenstaande meer dan 21 duizend euro spaargeld heeft, of als stel 42 duizend euro, wordt uitgesloten.

Voor zelfstandigen, zoals winkeliers of freelancers, geldt weer een aparte regeling. Zij sparen vaak hun pensioen zelf of stoppen dit vermogen in hun bedrijf. Van dat vermogen telt 115 duizend euro niet mee voor de overbruggingsregeling.

De Volkskrant: Kabinet dempt deel AOW-gat voor lagere inkomens

Geef een reactie

Laatste reacties (13)