39

Kabinet doet rustig aan met reageren op referendum

Het kabinet neemt zijn tijd met reageren op de uitslag van het referendum. Uiterlijk in september zal de regering met een reactie komen. Van de mensen die hun stem hebben uitgebracht, stemde een meerderheid tegen het verdrag met Oekraïne.

Het kabinet wil nu eerst rustig die uitslag evalueren. De uitkomst daarvan zal vervolgens binnen een half jaar naar de Kamer worden gestuurd. Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag weten. De uitslag van het referendum heeft ervoor gezorgd dat het kabinet het eigen standpunt rondom het verdrag mogelijk moet herzien. Nadat de uitslag bekend was, liet premier Rutte al weten dat het verdrag nu ‘niet zonder meer’ geratificeerd kon worden.

Dat het zo lang duurt voor het kabinet met een evaluatie komt, ligt volgens Koenders aan het ‘onontgonnen terrein’ waarop de regering zich nu begeeft. De uitslag is niet waarop het kabinet had gehoopt en volgens Koenders ook niet waarop het had ingezet.

In Europa zal Rutte nu de andere lidstaten moeten overhalen het verdrag aan te passen, mits hij – zoals hij zegt – tegemoet wil komen aan het Nee-kamp.
Maar of het verdrag inhoudelijk wezenlijk anders wordt, is nog maar de vraag. Voor 27 andere Europese landen is ratificatie van het verdrag namelijk al een gepasseerd station.

Bron: de Volkskrant
Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (39)