Laatste update 14:26
39

Kabinet draait Groningse gaskraan ‘stapsgewijs’ dicht

De Groningse gaskraan zal op termijn helemaal worden dichtgedraaid. Dat heeft premier Rutte zojuist aangekondigd op zijn wekelijkse persconferentie. “Het eindstation is nul”, zei de premier. In Groningen werd met smart gewacht op deze beslissing, na een nieuwe aardbeving in het Groningse gaswinningsgebied, in Zeerijp, bracht het Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM) op 1 februari van dit jaar een advies uit, wat adviseerde om de gaswinning zo snel mogelijk omlaag te brengen. Volgens Rutte staat veiligheid voorop.

Maatregelen
Om het doel te bereiken worden er een groot aantal maatregelen getroffen. Allereerst wordt de gasexport naar het buitenland afgebouwd de komende jaren. Ook wordt er een nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek gebouwd waarmee hoogcalorisch gas kan worden omgezet in laagcalorisch gas. Die moet jaarlijks een besparing van 7 miljard kuub gas opleveren. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheid om meer stikstof in te kopen voor bestaande installaties. Uiterlijk in 2022 moeten alle industriële grootverbruikers van Gronings gas zijn overgeschakeld op hoogcalorisch gas of op andere, duurzame bronnen. Ook de ombouw van bestaande woningen naar aardgasvrij en een versnelde uitfasering van de cv-ketel moeten flinke besparingen opleveren. Het kabinet wil samen met de witgoedbranche proberen om particulieren van gaskookplaten en gasovens over te laten schakelen op inductieplaten en elektrische ovens.

Vorig jaar werd nog 23,6 miljard kuub gas gewonnen. Dat was al minder dan in de jaren ervoor. In 2013 ging het nog om 53,9 miljard kuub. Uiterlijk per oktober 2022, maar mogelijk al een jaar eerder, daalt de gaswinning tot onder het niveau van 12 miljard kuub. Afhankelijk van het effect van de maatregelen wordt vanaf oktober 2022 een daling voorzien naar 7,5 miljard kuub en mogelijk fors minder. In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd tot nul.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)