20

‘Kabinet dreigt stabiliteit te verliezen’

Coalitiepartijen oneens over nieuwe 'groeiagenda'... Geen gezamenlijk programma meer over

Alle pogingen ten spijt, het kabinet is er niet in geslaagd een nieuwe hervormingsagenda op te stellen voor de coalitie. VVD en PvdA blijken intern niet meer in staat nieuwe politieke risico’s met elkaar aan te gaan. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

In het artikel beamen bronnen binnen de coalitie dat het kabinet stabiliteit dreigt te verliezen. Er zou vrijwel geen gezamenlijk programma meer over zijn om op door te gaan. Bijna alle grote hervormingen uit het regeerakkoord – de woningmarkt, arbeidsmarkt en de langdurige zorg – zijn de Staten-Generaal al gepasseerd.

Analyse van de groeimogelijkheden
NRC bekeek de analyse van de groeimogelijkheden van de economie die in de Miljoenennota zit die dinsdag wordt gepubliceerd. Deze analyse kijkt naar de mogelijkheden van extra groei door hogere arbeidsparticipatie van ouderen en migranten, versterking van de groeipotentie van stedelijke gebieden, lagere zorgkosten en een nieuw pensioenstelsel. Ook wordt er gekeken naar de voor- en nadelen van de groei van het aantal ZZP’ers. Zo wordt er onderzoek aangekondigd naar naar de negatieve gevolgen voor de schatkist van de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel. Ze zijn namelijk wel goed voorde  werkgelegenheid, maar ondermijnen ook de belasting- en premie-inkomsten van het rijk, aldus de analyse.

‘Mentaal gat’
De coalitiepartijen werden het niet eens over deze ‘groeiagenda’. De VVD vreest te veel overheidssturing van de economie. Andere coalitiepolitici hadden de indruk dat premier Rutte geen nieuwe risico’s meer wil nemen volgend jaar, als er verkiezingen zijn voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

Volgens NRC creëren de mislukkingen tot samenwerking een ‘mentaal gat’ voor Rutte II. Coalities die zich alleen bezighouden met beheer en geen nieuwe visies tonen, is doorgaans geen lang leven beschoren.

Lees het hele verhaal in NRC Handelsblad (betaald).

Geef een reactie

Laatste reacties (20)