267

Kabinet dunt cultuursector uit met korting subsidies

Voor complete orkesten en theatergezelschappen dreigt het einde

Het kabinet wil flink gaan korten op de cultuursector. Volgend jaar wil het 22 procent van de cultuursubsidies schrappen. Dat blijkt uit een gelekte recente notitie van het ministerie van OCW.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Komend jaar zullen orkesten, theater- en dansgezelschappen en festival samen 166 miljoen euro minder krijgen. De bezuinigingsmaatregel komt hard aan bij orkesten en gezelschappen die het al krap hebben. Martin Kothman, bestuurder van het vakbond FNV Kiem zegt dat het Residentie Orkest en het Rotterdams Filharmonisch zullen ophouden te bestaan door de kortingsmaatregel. Een aantal provinciale orkesten heeft al aangegeven samen te gaan, omdat ze het anders niet redden. De vakbond zegt actie te gaan ondernemen tegen de plannen van het kabinet.

Vijf jaar geleden kregen de orkesten al te maken met een ingrijpende reorganisatie, schrijft de Volkskrant. Toen werd ruim 20 procent van het budget bezuinigd. Tachtig muzikanten verloren toen hun baan. De verwachting is dat de klap deze keer nog harder zal zijn omdat gemeenten en provincies hun bezuinigingsplannen nog niet kenbaar hebben gemaakt.

Update 13:50
Caspar de Kiefte van vakbond FNV Kiem kondigt in de Volkskrant aan protestacties te organiseren. De overheidsbezuiniging kan er volgens hem toe leiden dat 3100 voltijdbanen verdwijnen. ‘We gaan er echt van uit dat dit dramatische gevolgen gaat hebben voor de actieve kunstbeoefening.”

Trouw: Kabinet wil kwart cultuursubsidies schrappen
Volkskrant: Omroeporkesten vrezen extra bezuinigingen nieuw kabinet

cc-foto: Haags Uitburo

Volkskrant: Cultuursector gaat actievoeren tegen bezuinigingen

cc-foto:

Geef een reactie

Laatste reacties (267)