Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet en oppositie botsen over Belastingplan

  •  
13-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rutte_300_03.jpg
SGP trekt steun aan het plan in, waardoor er definitief geen meerderheid is
Het kabinet en de oppositie zijn niet tot een akkoord gekomen over het Belastinplan 2016. Dat heeft premier Rutte gezegd tijdens zijn wekelijkse toespraak. Volgens Rutte bleken de wensen van de oppositiepartijen niet allemaal verenigbaar of zouden die juist werkgelegenheid kosten.
Regeringspartijen VVD en PvdA hadden gehoopt donderdagavond al tot een overeenkomst te komen voor het Belastingplan, met daarin een lastenverlichting van 5 miljard euro die wordt verdeeld over werkenden en niet-werkenden. Volgens het kabinet levert het plan ook 35.000 banen extra op. Die overeenkomst werd niet bereikt.
Rutte_300
Omdat de coalitiepartijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, is samenwerking nodig met de oppositie. Het plan was om via steun van CDA, Christenunie en de SGP de ‘christelijke route’ te volgen, maar vrijdag bleek de SGP definitief af te haken. De partij heeft als eis dat de kloof tussen gezinnen met een en meerdere kostwinners verkleind zou worden, maar dat voorstel gaat volgens staatssecretaris Wiebes (Financiën) ten koste van het aantal extra banen. 
Het CDA is vooralsnog niet afgehaakt, maar vindt wel dat het Belastingplan ‘nog beter’ kan. Om het wegvallen van de SGP op te vangen lijkt de enige kandidaat om dat gat op te vullen D66 te zijn, maar die partij is van mening dat een het nieuwe plan meer banen moet opleveren dan de beoogde 35.000. 
Om de oppositiepartijen tegemoet te komen, zal het kabinet nu zelf met enkele wijzigingsvoorstellen komen, zei premier Rutte vrijdag. Zo zullen de kinderbijslag en kinderopvangtoeslag met elk 100 miljoen worden verhoogd en worden de lasten voor ouderen met 100 miljoen verlaagd. Ook wil het kabinet een tegemoetkoming voor ouders met gehandicapte kinderen aan het plan toevoegen. 
‘We denken dat we echt rekening houden met de wensen van de andere partijen,’ zei de premier hoopvol. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het belastingplan, waar het dankzij de coalitiepartijen een meerderheid zal behalen. Daarna zal moeten blijken of de oppositie voldoende gepaaid is om het plan ook door de Eerste Kamer te loodsen. ‘Gebeurt dat niet dan blijft Nederland ermee zitten dat de lastenverlaging niet doorgaat,’ dreigde de premier. ‘Het is dus een kwestie van gedeelde verantwoordelijkheid van alle partijen.’

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.