24

Kabinet gaat belastingontwijking – deels – aanpakken

Belastingverdragen met 23 ontwikkelingslanden worden herzien

Het kabinet gaat belastingontwijking door internationale bedrijven aanpakken. Dat schrijven minister Ploumen en staatssecretaris Weekers aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil de belastingverdragen met 23 landen herzien, waardoor belastingontwijking niet meer ten koste van die arme landen kan.

Vorige kabinetten wilden vooral in internationaal verband belastingontwijking aanpakken. Het is nu voor het eerst dat Nederland ervoor kiest zelf met maatregelen te komen. Ploumen benadrukt dan ook dat Nederland niet alleen kan voorkomen dat bedrijven een andere route kiezen, waardoor het probleem zich uiteindelijk alleen maar verschuift. Daarom wil het kabinet ervoor zorgen dat de regels ook internationaal worden aangescherpt.

Begin dit jaar zegde Mongolië nog het belastingverdrag met Nederland op, uit woede over multinationals die belastingwetten gebruiken om de Mongoolse fiscus te ontlopen.

Ploumen en Weekers noemen bij het herzien van de 23 belastingverdragen met ontwikkelingslanden Zambia nadrukkelijk. Dat land heeft zwaar te lijden onder belastingontwijking. Zo bleek in februari dat de Britse suikergigant Associated British Food Group sinds 2007 voor bijna 84 miljoen dollar via Zambia naar landen als Nederland, Ierland en Mauritius heeft doorgesluisd. Zambia liep hierbij zo’n 20 miljoen euro mis.

De Volkskrant (betaalde toegang): Kabinet komt met aanpak van belastingontwijking

cc-foto: Mystic Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (24)