73

‘Kabinet geeft huishoudens 800 euro belastingvoordeel’

De nieuwe belastingplannen van het kabinet leveren een gemiddeld huishouden met een of twee werkenden een belastingvoordeel van jaarlijks 800 euro op

Dat meldt de NOS op basis van de hoofdlijnen van het coalitieakkoord, die woensdagavond op het ministerie van Financiën gepresenteerd zijn

Het kabinet weigerde tot nog toe om de hoofdlijnen van de eigen plannen openbaar te maken, tot grote onvrede van de oppositie, maar stuurt nu toch een brief over de hoofdlijnen van het plan. Het uitlekken van het verhogen van het btw-tarief bracht veel commotie teweeg en dit zou de gemoederen weer moeten sussen.

Pakket 1
De totale lastenverlichting die het kabinet gaat doorvoeren in 2016 bedraagt 5 miljard euro. Dit gaat sowieso door, ook als de oppositiepartijen in de Tweede Kamer uiteindelijk geen steun geven aan een belastingherziening. Dit deel van de plannen wordt ‘Pakket 1′ genoemd, aldus de NOS.

De lastenverlichting levert werkenden een verhoging van de arbeidskorting op met als resultaat honderden euro’s extra per jaar. Daarbovenop zou er een verhoging van het belastingvoordeel voor mensen met kleine kinderen en lage inkomens komen. Door alle maatregelen zou de koopkracht gemiddeld in 2016 met 2 procent moeten stijgen. Voor de lagere inkomens tot 3,5 procent en de hogere tot 1,5.

Plannen openbaren
Het kabinet gaat nu dus toch een brief over de hoofdlijnen van het belastingplan naar de Tweede Kamer sturen. D66-leider Alexander Pechtold meldde dat woensdagavond na overleg met de top van de coalitie op het ministerie van Financiën. Het kabinet geeft daarmee toe aan de wensen van partijen als D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP om toch de hoofdlijnen van de plannen te openbaren.

NOS.nl: Kabinet geeft huishoudens 800 euro belastingvoordeel
AD.nl: ‘Akkoord levert werkend huishouden 800 euro op’
Foto cc: Images Money

Geef een reactie

Laatste reacties (73)