41

Kabinet: Geen homo mee naar Sotsji

Aanbod Japin van de hand gewezen wegens 'niet mogelijk' ... Ook geen 'gay-avond' in Holland House

Het kabinet wil geen vertegenwoordiger van homo-belangen opnemen in de delegatie die de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji bijwoont. Dat heeft minister Timmermans aan de Kamer laten weten. Volgens de minister is het toevoegen van een homo-vertegenwoordiger niet mogelijk vanwege de ‘accreditatie-eisen’.


Schrijver Arthur Japin had zichzelf aangeboden nadat premier Rutte eerder had gesteld dat het mogelijk was dat een homo-vertegenwoordiger met de delegatie mee zou reizen. Dat aanbod wordt nu door het kabinet afgeslagen, evenals dat van organisaties die opkomen voor homorechten, zo stelt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.:

Het verzoek om een vertegenwoordiger uit Nederland mee te nemen die zich inzet specifiek voor de bevordering van gelijke rechten voor LHBT heeft het kabinet direct ter hand genomen. Navraag heeft helaas uitgewezen dat een accreditatie voor een extra gast van de Nederlandse delegatie niet mogelijk is. Deelname aan de delegatie zonder accreditatie is uit overwegingen die te maken hebben met, in het licht van recente ontwikkelingen, begrijpelijke veiligheidseisen, daarmee niet mogelijk. Om desalniettemin zo goed mogelijk recht te doen aan het verzoek van de Kamer, zal op 3 februari a.s. een gesprek plaatsvinden tussen het COC, de minister-president en de minister van OCW opdat het COC het kabinet input kan geven voor de verschillende gesprekken in Sotsji.

Eerder deze week wees het NOC*NSF een verzoek af om een gay-night in het Holland House te Sotsji te organiseren. Ook andere initiatieven vangen bot. De Groene schrijft:

De hoop om tijdens de Winterspelen zelf voor homorechten op te komen, is bij de activisten inmiddels vervlogen. Zo is een vergunning voor een Pride House, een ontmoetingsplek voor homo’s zoals die er ook was tijdens de Spelen in Londen en Vancouver, door de autoriteiten afgewezen. 

Volgens het NOC*NSF is er binnen het Holland House geen plek “voor doelgroepen”.

Kamerbrief van minister Timmermans (BZ) aan de Tweede Kamer over de Olympische Spelen in Sotsji.

Lees ook de brief van Arthur Japin: Mark Rutte, neem mij mee naar Sotsji

Update 17:10

Arthur Japin reageerde teleurgesteld op de weigering, meldt de NOS: “Nederland geeft een totaal verkeerd signaal af.”

cc-foto: Min BuZA

Geef een reactie

Laatste reacties (41)