Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet: 'Geen Turks referendum over de doodstraf in Nederland'

  •  
05-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Stemlokaal Turks referendum in Amsterdam RAI

© 2017-04-05 12:40:58 AMSTERDAM - Turkse Nederlanders in de rij bij het stemlokaal voor het Turks referendum in de Amsterdam RAI. Tienduizenden Turkse Nederlanders kunnen stemmen voor het refer

In navolging van Duitsland wil ook het demissionair kabinet in Nederland het referendum over de invoering van de doodstraf in Turkije in Nederland voorkomen. Het referendum is volgens de regering ‘niet verenigbaar met onze waarden’. President Erdogan heeft eerder aangekondigd dat hij de invoering van de doodstraf via een referendum aan de Turken wil voorleggen, wat betekent dat er ook in Nederland over gestemd zou kunnen worden. Maar niet als het aan de Nederlandse regering ligt dus.
Een woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, laat weten dat de regering er alles aan zal doen om stemmen voor een dergelijk referendum in Nederland niet mogelijk te maken. Maar de regering moet eerst maar eens zien of het referendum er überhaupt komt, een dergelijk wetsvoorstel dat dit referendum mogelijk moet maken is er nog niet, noch heeft de Nederlandse tak van de AK-partij, de partij van Erdogan, een verzoek uit Turkije gekregen om voorbereidingen voor een referendum te treffen. Woordvoerder Aslan:
"De president heeft op dit moment andere prioriteiten. Het kabinet wordt gereorganiseerd en er moet wetgeving worden aangepast na het referendum van vorige maand. Een referendum over de doodstraf verwacht ik eerder in 2018. En dan zal het zeker ook in Nederland plaatsvinden."
Een groot deel van de Tweede Kamer is het overigens eens met het kabinet.
Zo zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops:
"Dit moeten we echt niet willen. Een ander land dat op ons grondgebied laat stemmen over zó’n controversieel onderwerp, dat zó ver af staat van onze basiswaarden: dat gaat veel te ver. Het kabinet moet onderzoeken hoe we kunnen voorkomen dat Turkije hier stembureaus gaat openen voor dit onderwerp."
VVD-Kamerlid Sven Koopmans:
"Turkije diskwalificeert zich hiermee definitief voor het lidmaatschap van de EU. We kunnen niet verbieden dat er gestemd kan worden op de Turkse ambassade in Nederland, want dat is Turks grondgebied. Maar een groots referendum in bijvoorbeeld de RAI in Amsterdam, dat moeten we niet gaan faciliteren."

Meer over:

turkije, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.