Laatste update 05 juni 2018, 09:51
38

Kabinet: Geen vuurwerkverbod wegens onvoldoende draagvlak

Knalvuurwerk en vuurpijlen worden niet verboden in Nederland. Dat heeft het kabinet bepaald. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar een algeheel verbod in te stellen vanwege de vele incidenten die elk jaar met oud en nieuw plaatsvinden, maar volgens het kabinet is daarvoor onvoldoende draagvlak onder de bevolking.

‘Het onveiligste feest van het jaar’ noemde de OVV de jaarwisseling. Jaarlijks vinden er zo’n 11.000 incidenten plaats, variërend van letselschade tot openbare geweldpleging. Het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen zorgt ook nog eens voor gemiddeld één dode en vijfhonderd gewonden per jaarwisseling. Bij het knalvuurwerk speelde in het advies van de OVV mee dat rotjes uitnodigen tot roekeloos gedrag.

Het kabinet is niet onverdeeld over een algeheel verbod op vuurwerk. De ChristenUnie is bijvoorbeeld voor een algeheel verbod, VVD en CDA zijn uitgesproken tegen. D66 is alleen voor als zoiets landelijk kan worden geregeld en gemeenten niet afzonderlijk over het wel of niet verbieden kunnen beslissen. Het kabinet wil eerst andere maatregelen uitproberen, waaronder het verplicht meegeven van vuurwerkbrillen en aansteeklonten bij de verkoop van vuurwerk. Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) willen pas over een verbod praten ‘als alle andere maatregelen niet werken’.

Bron: NRC / cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (38)