28

Kabinet ging ‘langs de rand van de afgrond’

ChristenUnie-voorzitter Arie Slob: Zonder akkoord over woningmarkt, was eenderde kabinetsbeleid over de rand gevallen

Het kabinet heeft met het woonakkoord ternauwernood eenderde van het kabinetsbeleid weten te reden. Dat zei ChristenUnie-voorzitter Arie Slob zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Het kabinet heeft volgens Slob drie hoofdpijlers: het hervormen van de woningmarkt, de ontwikkelingen in de zorg en de arbeidsmarkt. Als de onderhandelingen op één van die pijlers zouden zijn vastgelopen, zou eenderde van het kabinetsbeleid over de rand zijn gevallen, aldus Slob.

Slob waarschuwt in Trouw voor een actievere rol van de premier. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat het kabinet in het vervolg niet weer zo dichtbij het ravijn terecht komt. “Het kabinet moet niet pas bewegen als het echt klem zit”, aldus Slob. Hij wil dat Rutte eerder opzoek gaat naar gelegenheidscoalities, zoals bij het woonakkoord. 

Slob wil voor de steun voor de hervorming van de woningmarkt wel iets terug. Hij is van mening dat wanneer de drie partijen (CU, D66 en SGP) ‘hun nek uitsteken, een kabinet een grotere ontvankelijkheid zou moeten tonen voor hun ideeën’.

In de nabije toekomst moet het kabinet nog opzoek naar een meerderheid voor bezuinigingen op de Publieke Omroep. In het regeerakkoord staat dat hier nog eens 100 miljoen euro op bezuinigd moet worden, bovenop de 200 miljoen van het vorige kabinet. De PVV kan het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen, maar dat is voor de PvdA niet een aantrekkelijk scenario. 

Tros Kamerbreed is hier terug te luisteren.

NOS: ‘Kabinet langs rand afgrond’

Geef een reactie

Laatste reacties (28)