Laatste update 18:45
51

Kabinet wil sneller versoepelen en cultuur, horeca eerder heropenen

Het kabinet wil culturele instellingen en restaurants al op zaterdag 5 juni heropenen in plaats van op de geplande 9 juni. Dat meldt de NOS op basis van anonieme bronnen, wat wil zeggen dat het voorstel is gelekt. Eerder werd al bekend dat de middelbare scholen weer opengaan.

Het was eerst de bedoeling dat stap 3 van de zogenoemde routekaart naar heropening van de samenleving op 1 juni zou worden gezet. Maar door dat plan werd begin mei een streep gezet, omdat het aantal besmettingen en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer opliep. Toen werd woensdag 9 juni geprikt. Maar omdat het inmiddels de goede kant opgaat met de coronacijfers, wordt nu overwogen om die datum vier dagen te vervroegen, naar zaterdag over twee weken. Voorwaarde is wel dat het aantal coronabesmettingen blijft dalen.

Stap 3 houdt ook in dat het aantal gasten dat thuis ontvangen mag worden, stijgt naar 4. Restaurants zouden nog geen alcohol mogen schenken. Het zou ook betekenen dat mogelijkheden om te sporten, zowel binnen als buiten, worden uitgebreid.

Eerder:
Per 31 mei kunnen middelbare scholen weer volledig open gaan, per 7 juni moeten ze dat ook daadwerkelijk zijn. De anderhalve meter afstand geldt niet meer voor leerlingen omdat die niet gehandhaafd kan worden. Dat heeft het Outbreak Management Team (OMT) besloten en geadviseerd aan het kabinet.

Scholen zijn nu nog beperkt open en krijgen leerlingen op afstand les. Voor eindexamenleerlingen zijn de beperkingen al eerder opgeheven. CNV Onderwijs wijst erop dat veel docenten nog niet gevaccineerd zijn en moeilijk afstand kunnen bewaren, schrijft de NOS. “De vakbond zou liever wachten tot na de zomervakantie.”

Geef een reactie

Laatste reacties (51)