22

Kabinet graait uit Waddenfonds

Groningen en Friesland sturen brandbrief. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi: Kabinet 'leende' 25 miljoen om gat in begroting Vrom te dichten

Het kabinet haalt geld uit het Waddenfonds en lijkt niet van plan dat te compenseren. De provincies Groningen en Friesland hebben het kabinet nu een brandbrief gestuurd. Het Noorden krijgt jaarlijks 30 miljoen euro als compensatie voor gaswinning in de Waddenzee. Het kabinet wil deze geldpot nu gaan gebruiken voor eigen projecten, zoals de aanpassing van de Afsluitdijk. Groningen en Friesland vinden dit onaanvaardbaar. Er is onderhandeld over het Waddenfonds en de gaswinning uit de Waddenzee levert nu al tien miljard euro op. Dat meldt RTV Noord.

PvdA-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi vraagt vrijdag een spoeddebat aan over het leegroven van het Waddenfonds door het kabinet. Op de website van de Partij zegt zij: 

Het kabinet snoept van alle kanten uit dit fonds, terwijl het is ingesteld voor het compenseren van schade en ongemak van de gaswinning in het Waddengebied. Het Waddenfonds mag geen grabbelton zijn!
Het Rijk strijkt jaarlijks enige miljarden op door gaswinning. Het Noorden krijgt daar ter compensatie circa 35 miljoen per jaar voor terug. Dat geld is bestemd voor plannen en projecten voor toerisme en in het bijzonder natuurverbetering. Maar een deel werd bestemd voor het uitkopen van kokkelvissers, er is geld uitgegeven aan economische activiteiten én het kabinet ‘leende’ 25 miljoen euro uit het Waddenfonds om gaten in de begroting van Vrom te dichten. En ook nu weer denkt de staatssecretaris het geld te kunnen verjubelen aan grote projecten die niks met de Waddenzee van doen hebben, en het dichten van het gat op zijn begroting voor de Afsluitdijk.

Foto-cc: Wadlopen, door PlankjeNL

Geef een reactie

Laatste reacties (22)