13

Kabinet haalt topsalaris schoolbestuurder terug

Interimbestuurder kunstenhogeschool ArtEz Gerben Eggink moet 85.000 euro inleveren

Het kabinet haalt 85.000 euro terug van het salaris van voormalig interimbestuurder Gerben Eggink van kunstenhogeschool ArtEz. Daarvoor wordt voor het eerst een beroep gedaan op de Wet Normering Topinkomens.

Eggink is via zijn adviesbureau in 2013 door ArtEz ingehuurd om een bestuurscrisis op te lossen en doordat hij langer in dienst bleef dan aanvankelijk de bedoeling was, steeg zijn salaris boven de balkenendenorm uit. 

Het volledige bedrag van 85.000 moet deels door de bestuurder zelf terugbetaald worden en door het adviesbureau Boer & Croon. Dat moet binnen vier weken gebeuren en anders moet er daarbovenop een boete van 4.000 euro betaald worden.

Volgens Eggink verdiende hij maar 1900 boven de balkenendenorm en is het logisch dat hij dat terug moet betalen. Het rest van het geld zou hij hebben afgestaan aan het adviesbureau. Boer & Croon gaan in beroep tegen de sancties omdat het geld volgens het bedrijf voor selectie en begeleiding van Eggink gebruikt is en niet als salaris. 

Abvakabo FNV maakt elk jaar de Actiz50 een lijst met teveelverdieners in de ouderenzorg. In 2014 stond Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland op nummer één met €392.928. Hij zou het verzoek om wat van zijn salaris in te leveren geweigerd hebben. Nummer twee was Maarten de Bloois van Hanzeheerd met €366.874 en op drie Petra Groeneweg met 317.069. 

Sinds 2013 geldt de Wet Normering Topinkomens die het verbiedt dat topbestuurders meer verdienen dan de balkenendenorm. Dat is 130 procent van een ministerssalaris, exclusief onkosten en pensioen. Met onkostenvergoeding en pensioenbijdrage ligt de grens op 228.599 euro. De ontslagvergoeding mag maximaal 75.000 euro zijn. 

cc foto: Marco Facci 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)