67

Kabinet heeft geen geld voor dijken

ChristenUnie luidt de noodklok omdat het kabinet faalt met haar Hoogwaterbeschermingsprogramma

Het kabinet komt geld tekort voor de bescherming van Nederland tegen hoogwater. Dat meent Tweede Kamerlid Arie Slob (ChristenUnie). Slob roept de Tweede Kamer op het beleid tegen hoog water te bombarderen tot ‘groot project’.

Momenteel is er al een flink tekort voor de onderhoud en versterking van dijken. Zo zou de vernieuwing van de Afsluitdijk minstens 600 miljoen euro kosten, maar is er maar 300 miljoen beschikbaar. “En nu al is er veel te weinig geld voor onderhoud en versterking van dijken, terwijl de veiligheidseisen almaar worden aangescherpt”, aldus Slob.

Om de zes jaar wordt er een rapportage uitgebracht over de stand van de dijken. Binnenkort komt er weer een nieuw rapport uit. Verwacht wordt dat uit de rapportage zal blijken dat er een tekort is. Bij de laatste rapportage in 2004 moest er een miljard euro extra worden uitgetrokken.

De PvdA wil dat het tekort aangevuld wordt met geld dat bedoeld is voor meer asfalt. PvdA Kamerlid Lutz Jacobi:

Nu is het een onoverzichtelijke zooi. Ik wil overzicht en als er tekorten zijn, halen we het maar van de budgetten voor asfalt. Veiligheid voorop.

Hoe het zover heeft kunnen komen? Volgens Slob komt het door de keuzes van dit kabinet. Ook CDA-minister Camiel Eurlings is volgens de ChristenUnie schuldig. Naar het blijkt heeft hij bijna alle budgetten voor de komende jaren al toegewezen, waardoor het voor bewindslieden moeilijk is eventueel nieuw beleid in te passen.

De Volkskrant: Kabinet komt vele honderden miljoenen tekort voor dijken

cc-foto: Joan Pergcever

Geef een reactie

Laatste reacties (67)