40

Kabinet heeft lak aan verschoningsrecht advocaten

Minister Plasterk gaat in hoger beroep om advocaten te kunnen blijven afluisteren

De nationale veiligheid gaat boven alles. Ook boven het verschoningsrecht van advocaten. Dat vindt althans minister Plasterk die in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter begin juli. De minister wil advocaten kunnen blijven afluisteren, al oordeelde de rechter eerder dat de inlichtingendiensten daar mee moeten stoppen.

De rechter in Den Haag bepaalde dat de geheime diensten moeten stoppen met het aftappen van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten. Wil de overheid toch dat er afgeluisterd wordt, dan moet er een onafhankelijk orgaan komen met de bevoegdheid om het afluisteren vooraf te toetsen, en eventueel zelfs tegen te houden. Lukt het het kabinet niet om binnen zes maanden zo’n orgaan te realiseren, dan moeten de inlichtingendiensten direct het afluisteren staken, aldus de rechter. Momenteel toetst CTIVD het aftappen achteraf. Bovendien heeft het orgaan geen mogelijkheid om taps stil te leggen.

NOS schreef hier destijds over:

De rechter benadrukt dat vertrouwelijke gesprekken van advocaten vallen onder het verschoningsrecht. Inbreuk daarvan is alleen onder strikte waarborgen toegestaan en die zijn er nu niet, luidt de vaststelling.

De minister is niet van plan de uitspraak van de rechter te volgen. De rechter gaat volgens hem op de stoel van parlement en regering zitten door te bepalen hoe de toetsing eruit moet gaan zien. Tegen de inhoudelijke uitspraak van hoe de toetsing eruit moet gaan zien, gaat het kabinet dan ook in beroep.

De AIVD luistert, onder andere, al jaren advocaten van Prakken d’Oliveira, het mensenrechtenkantoor dat onder meer terrorismeverdachten bijstaat, af. Het kantoor diende vorig jaar een klacht hierover in, waarna minister Plasterk in december moest toegeven dat advocaten van het kantoor inderdaad worden afgeluisterd.
NRC: Kabinet in hoger beroep om afluisteren advocaten

Foto: Minister Plasterk en en hoofd AIVD, Rob Bertholee

Geef een reactie

Laatste reacties (40)