34

Kabinet helpt zorg om zeep

FNV-enquête wijst uit dat kwaliteit zorg in een jaar tijd drastisch verslechterd is door verregaande bezuinigingen

De kwaliteit van de zorg is het afgelopen jaar verslechterd, ondanks verbeterplannen van het kabinet. Maar liefst 80 procent van bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen ontvangt dagelijks te weinig zorg. Dat is de conclusie van een FNV-enquête onder 3.700 zorgmedewerkers.

Een jaar geleden werd al een zelfde enquête gehouden. Waar toen nog 30 procent van de medewerkers aangaf wel eens uitdroging of ondervoeding aan te treffen, is dat nu 40 procent. In 2014 had 1 op de drie medewerkers dagelijks te maken met te weinig personeel op de werkvloer, een jaar later is geldt dat voor de helft van de medewerkers. Ook blijkt dat ruim 60 procent van de zorgmedewerkers bewoners langer dan een uur zonder professioneel toezicht moeten laten zitten.

Waar in 2014 zo’n 70 procent van het zorgpersoneel zei dat fouten bij het verstrekken van medicatie door hoge werkdruk voor kwamen, is dat in 2015 gestegen naar 80 procent. De helft van de ondervraagden heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met collega’s die door bezuinigingen werd ontslagen en maar liefst 94 procent zegt geen goede zorg meer te kunnen leveren als dit kabinet nog verder bezuinigt op de zorg. 

Vakbond FNV is in gesprek met staatssecretaris Van Rijn (VWS) over de bezuinigingen, maar zegt dat deze onderhandelingen ‘moeizaam’ verlopen. Het kabinet vindt dat ouderen langer thuis moeten blijven, steeds meer verzorgingstehuizen moeten gedwongen hun deuren sluiten, maar bezuinigt tegelijkertijd ook fors op de zorg thuis. Begin november stuurden 234 wethouders een brandbrief aan minister Plasterk om bezuinigingen op onder andere jeugdzorg en thuiszorg onmiddellijk stop te zetten. 

Het nieuwe onderzoek komt exact een jaar na de dood van Ben Oude Nijhuis. Hij zette de problematiek in de zorg op de kaart omdat hij vond dat zijn vrouw Sjaan in verpleeghuis WZH in Den Haag verwaarloosd werd. Enkele dagen voor zijn dood, op 8 november vorig jaar, was Oude Nijhuis nog aanwezig op een actie met drieduizend zorgmedewerkers in Den Haag. Daar ontving hij een gouden Strijd voor Zorg speld voor zijn bijzondere inzet voor een goede zorg in Nederland. Aan tafel bij Pauw vertelde hij destijds het verhaal van zijn vrouw. 

Geef een reactie

Laatste reacties (34)