22

‘Kabinet heroverweegt plannen woningmarkt’

Druk CDA op kabinet lijkt te hebben gewerkt

Donderdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over de plannen van het kabinet om de woningmarkt te hervormen. Eerder werd al bekend dat het CDA deze plannen wil dwarsbomen door ze in de Eerste Kamer te blokkeren. Na een gesprek tussen CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, Minister Stef Blok (Wonen) en minister Dijsselbloem (Financiën) donderdagochtend, lijkt het kabinet de plannen te heroverwegen. Dat meldt Nu.nl.

Kabinetspartijen VVD en PvdA hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid. Voor het laten passeren van de plannen op het gebied van de woningmarkt zijn ze in de Eerste Kamer dus afhankelijk van het CDA. De christendemocraten zien echter niets in de plannen en dreigden deze te zullen blokkeren.

Minister Blok heeft echter haast. Om de huren al op 1 juli te kunnen verhogen, moet het voorstel op 1 maart al door beide Kamers aangenomen zijn. Volgens het CDA zorgen de plannen rond de verhuurdersheffing en huurverhoging ervoor dat de investeringen door de corporaties stil dreigen te vallen.

Over die verhuurdersheffing is overigens nog lang niet alles duidelijk; de invulling ervan wordt later in de maand bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat deze jaarlijks twee miljard euro moet opleveren.

Kamerlid Raymond Knoops (CDA) zei afgelopen dinsdag:

“Eigenlijk worden we in een debat gedwongen dat we helemaal niet kunnen overzien.”

Hij stelde voor de heffing te verlagen:

Voor elke miljard dat de corporaties kunnen investeren kunnen ze twintig miljard lenen om de bouwcapaciteit te versterken.

Nu.nl: Kabinet gaat plannen woningmarkt heroverwegen

Geef een reactie

Laatste reacties (22)